Начало Сфера Сладкарството е огромен океан - винаги могат да се направят нови и нови десерти, смята сладкарят шеф Рони Киркова
9726
България

Сладкарството е огромен океан - винаги могат да се направят нови и нови десерти, смята сладкарят шеф Рони Киркова

Сладкарството е един океан, който никога не свършва.Винаги могат да се направят нови и нови десерти.

| 18 Октомври 2025, 17:10 ч.
Сладкарството е огромен океан - винаги могат да се направят нови и нови десерти, смята сладкарят шеф Рони Киркова
Сладкарството е огромен океан - винаги могат да се направят нови и нови десерти, смята сладкарят шеф Рони Киркова
Снимка © БТА

Сладкарството е един океан, който никога не свършва. Винаги могат да се направят нови и нови десерти. Това каза в интервю шеф сладкарят Рони Киркова. Тя решава да се занимава със сладкарство, след като преди това има сладкарница в Стара Загора.

Близо 60 биопроизводители и експерти от различни дирекции на Министерство на

Започна коледният благотворителен базар, организиран от младежите от Българск

Възстановено е движението през граничен преход "Кулата-Промахон", . Движениет

Служители на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и Главна дирекци

Плевенчани на различна възраст се включиха в благотворително бягане в парк "К

„Отворих сладкарница „Адонай“ през 1993 година, тогава не бях сладкар и постепенно клиентите ме насочиха да започна да се занимавам с това, като ми даваха някои леки рецепти. Първоначално бях самоука, но с течение на времето постих много курсове и последните десет години се обучавах от световни и европейски шампиони в сладкарството“, разказва шеф сладкарят. И скромно допълва, че дори е била преподавател в една от най-престижните кулинарни академии в света- Le Cordon Bleu Paris. „Традицията в сладкарското изкуство на французите е най-доброто в света. И моето школуване във Франция ми помогна много в моето израстване като сладкар. Там ми се преобърна „чипът“ в разбирането ми за сладкарството, защото те влагат много сърце, емоция и живот в изработката на различни сладкиши“, разказа сладкарят.  

След като дълго време се учи и работи в чужбина, се завръща в България и в Стара Загора и възобновява сладкарница „Адонай“, където старозагорци и гостите на града могат да опитат това, което е научила да прави. Старая се да има за всеки вкус и да мога да угодя и на най-претенциозния клиент, казва шеф Киркова. И допълва, че според нея визията на десертите, които приготвя, също е много важна, защото „хората първо опитват с очи, а след това опитват и самия десерт. А вкусът също трябва да бъде феноменален, за да се запомни и да бъде неповторим, обяснява кулинарът. Но допълва, че „хората усещат, когато нещо е направено със сърце. А българинът обича сладкото“.

Любима рецепта сладкарят казва, че няма, „защото всяка рецепта е различна сама за себе си“. Но сладкарството за нея е посвещение, начин на живот, вдъхновение и радост. Мотивира я това да прави нови неща, да изпробва нови рецепти и с това да се развива. И въпреки че понякога съм уморена, защото сладкарството изисква и тежък физически труд, когато видя резултата, това ми дава сили да продължа напред, допълни шеф Киркова.

Според нея всяка домакиня може да забърка сладкото изкушение, любимо на мнозина, а именно кекс. Но трудността идва при неговото печене. „Важно е да познаваме фурната си и да имаме знания за някои техники при печене, които са много лесни“, каза сладкарят. Тя заяви, че тайната съставка е винаги да се готви с любов.

Шеф Киркова обясни, че е изследвала диетичното хранене и заяви, че най-важното е да обръщаме внимание на качеството на храната, с която се храним, както и на нейното количество. 

Ежегодно Държавно горско стопанство (ДГС) – Самоков осигурява от 500 до

Миналата година Бойко Борисов обясняваше, че ако няма редовно правителство, н

Официално от днес Банско даде старт на зимния сезон 2025/2026 г., а събитието

„Съвременното сладкарство намалява захарта, както и солта в кухнята. Важно е да не се лишаваме, но и да не прекаляваме“, обяснява сладкарката.  

Днес шеф Рони Киркова беше специален гост на шестия Празник на тиквата в старозагорското село Дълбоки. Тя представи пред присъстващите специално приготвен тиквен пай, шоколадова торта с тикви, десертчета с желатин от тиква и с мус от тиква. Според кулинара тиквата дава много възможности за работа с нея за различни по вид десерти, а и ястия. „Могат да се приготвят макарони от тиква, както и кескове с тиква. Всичко в сладкарството може да бъде изработено с тиква, стига този продукт да бъде любим на хората“, обясни сладкарят.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
МВнР остро осъжда терористичния акт срещу участниците в отбелязването на първия ден на еврейския празник Ханука в Сидни, заявиха от ведомството
Министерството на външните работи (МВнР) остро осъжда терористичния акт срещу участниците в отбелязването на първия ден на еврейския празник Ханука в Сидни. Това се посочва в позиц ...
В Белово ще има профилактични прегледи на млечната и щитовидната жлеза утре
Община Белово в партньорство със "Сдружение за онкоболни и приятели" организират профилактични прегледи на млечната и щитовидната жлеза за ранна диагностика на онкологични заболява ...
Около 27 км е опашката от товарни автомобили на излизане от страната при „Капитан Андреево“
Около 27 км е опашката от изчакващите товарни автомобили на излизане от страната при граничния пункт „Капитан Андреево“, каза пред журналисти Яни Пейчев - началник на г ...
Мальовица преминава към 100 процента зелена енергия, обявиха от курортния комплекс по време на официалното откриване на зимния сезон
Курортен комплекс Мальовица е първият ски курорт у нас, който преминава към 100 процента зелена енергия. Комплексът ще се отоплява с еко пелети, ще се събират разделно отпадъци и щ ...
Навършват се 70 години от приемането на България за член на ООН
Навършват се 70 години от приемането на България за член на Организацията на обединените нации (ООН), посочва отдел „Справочна“ на . Страната ни е приета за пълноправен ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
МВнР остро осъжда терористичния акт срещу участниците в отбелязването на първия ден на еврейския празник Ханука в Сидни, заявиха от ведомството
Министерството на външните работи (МВнР) остро осъжда терористичния акт срещу участниците в отбелязването на първия ден на еврейския празник Ханука в Сидни. Това се посочва в позиц ...
Танкерът „Кайрос“ е обезопасен, операцията по изтеглянето му към Бургаския залив е планирана за утре, съобщиха от транспортното министерство
Хидравличната система на заседналия край бреговете на Ахтопол танкер „Кайрос“ е успешно приведена в работен режим и плавателният съд е подготвен за буксировка до б ...
Общините Брацигово и Пещера ще стимулират местното си развитие по съвместен проект
Общините Брацигово и Пещера ще работят по съвместен проект за развитие на местните общности, се съобщава на страницата на община Брацигово. Проектът "Стратегия за водено от общност ...
В Белово ще има профилактични прегледи на млечната и щитовидната жлеза утре
Община Белово в партньорство със "Сдружение за онкоболни и приятели" организират профилактични прегледи на млечната и щитовидната жлеза за ранна диагностика на онкологични заболява ...
Около 27 км е опашката от товарни автомобили на излизане от страната при „Капитан Андреево“
Около 27 км е опашката от изчакващите товарни автомобили на излизане от страната при граничния пункт „Капитан Андреево“, каза пред журналисти Яни Пейчев - началник на г ...
Тикер в 17:32 ч.
Министерството на външните работи (МВнР) остро осъжда терористичния акт срещу уч ...
Начало Сфера
9726
България

Сладкарството е огромен океан - винаги могат да се направят нови и нови десерти, смята сладкарят шеф Рони Киркова

Сладкарството е един океан, който никога не свършва.Винаги могат да се направят нови и нови десерти.

| 18 Октомври 2025, 17:10 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Сладкарството е огромен океан - винаги могат да се направят нови и нови десерти, смята сладкарят шеф Рони Киркова
Сладкарството е огромен океан - винаги могат да се направят нови и нови десерти, смята сладкарят шеф Рони Киркова
Снимка © БТА

Сладкарството е един океан, който никога не свършва. Винаги могат да се направят нови и нови десерти. Това каза в интервю шеф сладкарят Рони Киркова. Тя решава да се занимава със сладкарство, след като преди това има сладкарница в Стара Загора.

„Отворих сладкарница „Адонай“ през 1993 година, тогава не бях сладкар и постепенно клиентите ме насочиха да започна да се занимавам с това, като ми даваха някои леки рецепти. Първоначално бях самоука, но с течение на времето постих много курсове и последните десет години се обучавах от световни и европейски шампиони в сладкарството“, разказва шеф сладкарят. И скромно допълва, че дори е била преподавател в една от най-престижните кулинарни академии в света- Le Cordon Bleu Paris. „Традицията в сладкарското изкуство на французите е най-доброто в света. И моето школуване във Франция ми помогна много в моето израстване като сладкар. Там ми се преобърна „чипът“ в разбирането ми за сладкарството, защото те влагат много сърце, емоция и живот в изработката на различни сладкиши“, разказа сладкарят.  

След като дълго време се учи и работи в чужбина, се завръща в България и в Стара Загора и възобновява сладкарница „Адонай“, където старозагорци и гостите на града могат да опитат това, което е научила да прави. Старая се да има за всеки вкус и да мога да угодя и на най-претенциозния клиент, казва шеф Киркова. И допълва, че според нея визията на десертите, които приготвя, също е много важна, защото „хората първо опитват с очи, а след това опитват и самия десерт. А вкусът също трябва да бъде феноменален, за да се запомни и да бъде неповторим, обяснява кулинарът. Но допълва, че „хората усещат, когато нещо е направено със сърце. А българинът обича сладкото“.

Любима рецепта сладкарят казва, че няма, „защото всяка рецепта е различна сама за себе си“. Но сладкарството за нея е посвещение, начин на живот, вдъхновение и радост. Мотивира я това да прави нови неща, да изпробва нови рецепти и с това да се развива. И въпреки че понякога съм уморена, защото сладкарството изисква и тежък физически труд, когато видя резултата, това ми дава сили да продължа напред, допълни шеф Киркова.

Според нея всяка домакиня може да забърка сладкото изкушение, любимо на мнозина, а именно кекс. Но трудността идва при неговото печене. „Важно е да познаваме фурната си и да имаме знания за някои техники при печене, които са много лесни“, каза сладкарят. Тя заяви, че тайната съставка е винаги да се готви с любов.

Шеф Киркова обясни, че е изследвала диетичното хранене и заяви, че най-важното е да обръщаме внимание на качеството на храната, с която се храним, както и на нейното количество. 

„Съвременното сладкарство намалява захарта, както и солта в кухнята. Важно е да не се лишаваме, но и да не прекаляваме“, обяснява сладкарката.  

Днес шеф Рони Киркова беше специален гост на шестия Празник на тиквата в старозагорското село Дълбоки. Тя представи пред присъстващите специално приготвен тиквен пай, шоколадова торта с тикви, десертчета с желатин от тиква и с мус от тиква. Според кулинара тиквата дава много възможности за работа с нея за различни по вид десерти, а и ястия. „Могат да се приготвят макарони от тиква, както и кескове с тиква. Всичко в сладкарството може да бъде изработено с тиква, стига този продукт да бъде любим на хората“, обясни сладкарят.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
МВнР остро осъжда терористичния акт срещу участниците в отбелязването на първия ден на еврейския празник Ханука в Сидни, заявиха от ведомството
В Белово ще има профилактични прегледи на млечната и щитовидната жлеза утре
Около 27 км е опашката от товарни автомобили на излизане от страната при „Капитан Андреево“
Мальовица преминава към 100 процента зелена енергия, обявиха от курортния комплекс по време на официалното откриване на зимния сезон
Навършват се 70 години от приемането на България за член на ООН
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Декември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
МВнР остро осъжда терористичния акт срещу участниците в отбелязването на първия ден на еврейския празник Ханука в Сидни, заявиха от ведомството
Местен фокус
Танкерът „Кайрос“ е обезопасен, операцията по изтеглянето му към Бургаския залив е планирана за утре, съобщиха от транспортното министерство
Сфера
Общините Брацигово и Пещера ще стимулират местното си развитие по съвместен проект
Контекст
В Белово ще има профилактични прегледи на млечната и щитовидната жлеза утре
Контекст
Около 27 км е опашката от товарни автомобили на излизане от страната при „Капитан Андреево“
Контекст
Мальовица преминава към 100 процента зелена енергия, обявиха от курортния комплекс по време на официалното откриване на зимния сезон
Основна линия
Този ужасен акт на насилие срещу еврейската общност трябва да бъде категорично осъден
Местен фокус
Няма данни за ранени или пострадали български граждани при стрелбата на плажа Бонди в Сидни
Местен фокус
В село Блажиево, община Бобошево на 22 февруари 2026 г. ще се проведат частични избори за кмет
Местен фокус
В началото на другата седмица ще внесем изменения в Изборния кодекс за връщане на машинното гласуване
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.